Gotowanie

Obiad wcale nie musi być nudny!!!

Obiad wcale nie musi być nudny!!!

Obiad wcale nie musi być nudny!!! Może być smacznie, zdrowo i kolorowo :) Tak, tak, to całkiem możliwe! Krewetki w duecie z cukinią i świeżą pietruszką w sosie z pomarańczy i limonki. Niezwykle proste w przygotowaniu, a efekt zawsze gwarantowany.  Krewetki są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, jodu i wapnia. Cukinia działa odkwaszająco na organizm i wspomaga przemianę materii. Ahh ta pietrucha, taka zielona tykająca bomba witaminy C i żelaza! Wzmacnia nasz system odpornościowy, który odgrywa swoistą rolę w okresie ciąży. A dlaczego cukier trzcinowy? Wydaje się być mniej słodszy i mieć delikatniejszy smak niż cukier buraczany. Poza tym, ładnie się prezentuje

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)

  • 250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • świeży imbir (około 1,5 cm)
  • sól morska jodowana
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek świeżej pietruszki

 

SOS

  • sok z 2 dużych, soczystych pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

  • Krewetki: mrożone włożyć do miski z letnią wodą i rozmrozić (około 15 minut). Dokładnie je oczyścić, obrać i opłukać.
  • Sos: wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, a następnie wymieszać z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.
  • Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce.
  • Na patelni podgrzać łyżkę oleju, włożyć posiekany czosnek, chili, imbir i smażyć przez minutę. Dołożyć drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Przyrządzony sos dodać do krewetek, co chwilę mieszając. Na koniec posypać świeżo posiekaną pietruszką. Podawać z bagietką z masłem czosnkowym.

 

 

Tu gwarantuje dosłownie orgazm podniebienia;) Sami się przekonajcie!!!