Gotowanie

Czas na ryby!!!

Czas na ryby!!!

Dlaczego powinniśmy je jeść? Przede wszystkim są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i jodu. Z uwagi na dużą zawartość białka, mięso można z całą pewnością zastąpić pyszną, soczystą rybką. Kwasy omega-3 są szczególnie ważne w rozwoju mózgu i wzroku dziecka (zwłaszcza w trzecim trymestrze) i obniżają wystąpienia nadciśnienia podczas ciąży. Uwaga!!!Ważna informacja dla Pań, konsumpcja ryb oleistych niesie ulgę przy bólach menstruacyjnych, a także zapobiega wahaniom nastrojów;)

Wciąż poszukujemy nowych pomysłów na szybki i wartościowy obiad, w którym pierwsze skrzypce gra ryba. Tradycyjnie smażona pewnie już się trochę znudziła więc pobudźmy naszą wyobraźnię i przenieśmy się na chwilę w klimat azjatyckich smaków. Dziś serwujemy grillowanego łososia w towarzystwie sosu z mango, imbiru i ostrej papryczki (dla przyszłych mam polecam wersję bez chili). Łosoś ma soczyste mięso i wyraźny smak, dlatego tak bardzo dogadza naszym podniebieniom. Jak poznać, czy jest świeży? Mówi nam o tym jasnoróżowy kolor. Pamiętajcie, żeby przed grillowaniem skropić go porządnie sokiem z cytryny, nabierze wówczas trochę wyrazistości. Mango nazywa się “owocem młodości” z powodu swoich właściwości przeciwutleniających i odżywczych.

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)

  • 35-40 dkg filetu z łososia
  • 1 duże mango
  • 1 torebka ryżu
  • świeży imbir (około 1,5 cm)
  • 1 cytryna
  • mały peczek pietruszki
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżka masła
  • papryczka chili
  • sól morska jodowana
  • czarny pieprz
  • pomidory koktajlowe
  • ogórki gruntowe

PRZYGOTOWANIE

  • w osolonej zagotowanej wodzie ugotować saszetkę ryżu. Po odcedzeniu wysypać ryż z torebki, dodać łyżkę masła i świeżą pietruszkę,
  • łososia oprószyć solą morską, czarnym pieprzem i skropić sokiem z połowy cytryny. Na odrobinie rozgrzanej oliwy zgrilować rybę z dwóch stron (wychodzi ok. 3 minut na stronę, wówczas łosoś będzie soczysty), opcjonalnie można upiec łososia w folii, tak przygotowana ryba nie straci cennych wartości odżywczych, będzie też mniej kaloryczna (wersja szczególnie polecana dla kobiet w ciąży)

sos: mango obrać ze skórki i oddzielić je od pestki, na tarce zetrzeć drobno imbir i pokroić w cienkie plasterki papryczkę (dla mnie wystarczająca ilość to 3-4 plasterki) .Wszystko razem zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i jeszcze tylko dodać 2 łyżki śmietany 18%, sól i pieprz

  • wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Ryż można przesypać np. do szklanki i odwrotną stroną przełożyć na talerz, będzie elegancko
  • Łososia ozdobić pokrojoną w ósemki cytryna i pietruszką. Jako surówkę proponuje świeże warzywa w postaci pomidorków koktajlowych i ogóreczków gruntowych.

 

Dla mnie wersja idealna, ale każdy kto kocha pichcić w kuchni dodaje przeważnie
coś od siebie;) Ja już na to wpływu nie mam więc jedyne, co mi pozostaje, to życzyć SMACZNEGO :)